LIVE TEXT | Război în Ucraina. Continuă jefuirea proprietăților ucrainene. Rușii au ridicat în Melitopol un monument dedicat unui erou de război rus. Locuitorii Melitopolului au vopsit monumentul în negru în semn de protest

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Continuă jefuirea proprietăților ucrainene. Rușii au ridicat în Melitopol un monument dedicat unui erou de război rus. Locuitorii Melitopolului au vopsit monumentul în negru în semn de protest

Oficialii ruși din Melitopol au ridicat un monument dedicat lui Grigory Boyarinov, un erou de război rus și angajat al Comisariatului Poporului pentru Afaceri Interne (NKVD), cunoscut pentru că a participat la asasinarea primului ministru afghan Hafizullah Amin, în 1979 la începutul invaziei sovietice.

Efectele loviturilor de rachete în Kiev. Foto: Nexta TV

UPDATE 06.19 Surse ruse au susținut că forțele ucrainene au continuat operațiunile de contraofensivă în direcțiile Svatove și Kreminna pe 23 noiembrie. Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că unitățile de artilerie rusă au zădărnicit un asalt ucrainean la 14 km nord-vest de Svatove în direcția Novoselivske. Un blogger militar rus a postat videoclipuri care pretindeau ăă arată cum forțele ruse lovesc un grup ucrainean de recunoaștere și sabotaj în direcția Svatove. Ministerul rus al Apărării a susținut, de asemenea, că unitățile de artilerie ruse au respins un atac ucrainean la 6 km nord-vest de Kreminna, lângă Chervonopopivka. Un blogger rus a susținut că forțele ucrainene au încercat un asalt către Chervonopopivka pentru a tăia o porțiune a autostrăzii R-66 care leagă Kreminna de Svatove. O sursă rusă a susținut că forțele ucrainene concentrează forțe în regiunea Harkov, în pregătirea unei posibile ofensive majore împotriva Svatove.

image

Forțele ruse au desfășurat contraatacuri limitate menite să răspundă acțiunilor forțelor ucrainene în regiunile Harkiv și Lugansk pe 23 noiembrie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au neutralizat un grup de recunoaștere și sabotaj rusesc la 47 km nord-est de orașul Harkiv, lângă Staritsa, regiunea Harkiv. Un blogger rus a susținut că forțele ruse au efectuat un asalt la 15 km nord-vest de Svatove în direcția Stelmakhivka. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins, de asemenea, un atac rusesc la 12 km sud de Kreminna, lângă Bilohorivka. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au continuat focul indirect de rutină de-a lungul liniei de contact în estul Ucrainei.

Forțele ucrainene au continuat să vizeze concentrările și logistica militară rusă din regiunea Lugansk. Statul Major ucrainean a raportat pe 23 noiembrie că forțele ucrainene au lovit mai multe concentrări de trupe și echipamente rusești și au distrus un depozit de muniții rusești din regiunea Lugansk în zilele precedente. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au ucis aproximativ 50 de militari ruși și au rănit până la 50 de alți în lovituri.

UPDATE 05.36 Forțele ruse au continuat să desfășoare operațiuni ofensive în direcția Bakhmut pe 23 noiembrie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile rusești lângă Bakhmut, la 14 km sud de Bakhmut, lângă Kurdiumivka și la 30 km nord-est de Bakhmut, lângă Spirne și Berestove. Un blogger rus a susținut că unitățile Grupului Wagner continuă să încerce să străpungă pozițiile defensive ucrainene de la periferia orașului Bakhmut și că forțele ruse au efectuat atacuri la 26 km nord-est de Bakhmut pe Yakovlivka și Bilhorivka, regiunea Donețk.Bloggerul militar a mai susținut că există lupte acerbe la sud-est de Soledar (12 km nord-est de Bakhmut). Surse ruse au continuat să susțină că forțele ucrainene suferă pierderi grele în zona Bakhmut, dar nu au furnizat informații specifice despre pierderile respective. Surse din rețelele de socializare au postat imagini geolocalizate în care forțele ruse trag cu muniții incendiare în apropierea pozițiilor ucrainene de lângă Spirne. Protocolul III al Convenției de la Geneva interzice utilizarea munițiilor incendiare livrate cu aer împotriva țintelor militare în cadrul unei concentrații unde sunt și civili.

image

UPDATE 05.11 Forțele ruse au continuat să desfășoare operațiuni ofensive în zona orașului Avdiivka-Donețk pe 23 noiembrie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile rusești la 28 km sud-vest de Avdiivka, lângă Krasnohorivka, Pervomaiske, Nevelske, Sieverne și Marinka și la 15 km nord-vest. din Avdiivka lângă Novobakhmutivka. Un blogger rus a susținut că forțele ruse au efectuat și atacuri la sud-vest de Avdiivka, lângă Novomyhailivka și Opytne, și la 6 km nord-est de Avdiivka, lângă Kamianka. Un alt blogger rus a postat imagini geolocalizate care arată forțele ruse făcând progrese minime către Nevelske și a susținut că noile poziții ar permite unităților de artilerie rusă să tragă pe drumurile care duc la Krasnohorivka. Surse ruse au susținut că forțele ruse au continuat să avanseze în Marinka, și surse din rețelele sociale au postat imagini geolocalizate care arată că forțele ruse fac progrese minime.[ O sursă rusă a susținut că preluarea controlului asupra localității Marinka este de o importanță esențială pentru eforturile Rusiei de a captura Vuhledar. Aceste progrese rusești în Marinka se află la mai puțin de 1 km de granițele teritoriale din 2014 din regiunea Donețk și sunt rodul a peste 8 ani de eforturi militare ruse.

UPDATE 04.55 Forțele ruse au continuat să desfășoare operațiuni defensive în vestul Donețk și estul oblast Zaporijia pe 23 noiembrie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse sunt în defensivă în aceste direcții. Ministerul rus al Apărării a susținut că forțele ruse au respins un asalt ucrainean lângă Pavlivka (52 km sud-vest de orașul Donețk). Un blogger rus a susținut că unitățile de artilerie ucraineană au oprit alte operațiuni ofensive rusești în zona Pavlivka. Imaginile geolocalizate postate pe 23 noiembrie arată forțe ucrainene în Pavlivka, în ciuda afirmațiilor repetate ale Rusiei că forțele ruse au luat complet așezarea. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au continuat tragerile de rutină de-a lungul liniei de contact în regiunea Donețk și estul Zaporijia.

UPDATE 04.31 Forțele ruse au continuat operațiunile defensive pe malul de est (stânga) al Oblastului Herson pe 23 noiembrie. Statul Major ucrainean a raportat că trupele ruse din direcția Herson efectuează apărare pozițională, îmbunătățesc fortificațiile și desfășoară echipamente suplimentare pe liniile defensive de-a lungul M14 ( autostrada Kakhovka-Melitopol). Imaginile din satelit realizate între 2 noiembrie și 15 noiembrie arată construcția de fortificații rusești la nord de Radensk, la 25 km sud-est de orașul Herson de-a lungul autostrăzii E97 care leagă orașul Herson de Armiansk, în Crimeea ocupată. Imaginile din satelit arată, de asemenea, construcția în curs, de poziții defensive, inclusiv materiale de construcție, tranșee de infanterie și tranșee de sprijin în apropiere de Zaozerne, de-a lungul rutei P47 Kakhovka-Henichesk. Forțele ruse au lovit orașul Herson cu muniții incendiare pe 23 noiembrie și au continuat să tragă asupra așezărilor de-a lungul malului de vest (dreapta) al râului Nipru. Forțele ruse au efectuat lovituri de artilerie de rutină de-a lungul liniei de contact pe malul vestic al Oblastului Herson și în regiunile Dnipropetrovsk și Zaporijia.

image

Forțele ucrainene au continuat să lovească zonele de concentrare ruse din regiunea Zaporijia pe 23 noiembrie. Statul Major ucrainean a raportat că o lovitură ucraineană a distrus un sistem rusesc de rachete sol-aer S-300 în apropiere de Orikhiv, un punct de control lângă Vesele și o concentrare de personal în Melitopol, între 21 și 23 noiembrie. Bloggeri militari ruși au continuat să avertizeze cu privire la potențialul unei iminente ofensive ucrainene pe prima linie a regiunii Zaporijia.

UPDATE 03.52 Compania de energie nucleară ucraineană Energoatom a anunțat pe 23 noiembrie că, din cauza scăderii disponibilității aprovizionării cu energie în Ucraina, centrala nucleară Zaporijia (ZNPP) a intrat în regim de întrerupere completă și că toate generatoarele diesel sunt în funcțiune. Declarația Energoatom este subliniată de discuțiile dintre directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi și directorul general al Rosatom Alexey Likhachev la Istanbul, Turcia, pentru a stabili o zonă de siguranță și protecție a securității nucleare în jurul ZNPP. Rosatom continuă să acuze Ucraina că a bombardat centrala, iar consilierul Rosatom, Renat Karchaa, a susținut că focul de artilerie ucraineană a deteriorat rezervoarele de distilare dintre două dintre unitățile energetice ale ZNPP între 19 și 20 noiembrie.

UPDATE 02.43 Bărbații mobilizați ruși și familiile lor continuă să se plângă de probleme de mobilizare. Înregistrările video au arătat militari ruși mobilizați din Serpukhov, regiunea Moscova, plângându-se de o gestionare proastă și de o conducere slabă. Oamenii mobilizați au remarcat că, comandamentul rus i-a abandonat în Baranykivka, regiunea Lugansk, pe linia frontului Svatove-Kreminna, fără nicio direcție. Bărbații mobilizați au adăugat că, drept urmare a conducerii slabe, jumătate din unitate a ajuns în Makiivka, eliberată de ucraineni, la vest de Baranykivka. Un alt videoclip a arătat bărbați mobilizați din Ekaterinburg făcând apel la administrația orașului cu privire la lipsa plăților. De asemenea, parlamentarul rus Maksim Ivanov a susținut că a primit apeluri de la 537 de familii de bărbați mobilizați din regiunea Sverdlovsk cu privire la lipsa plăților promise. Bloggeri ruși pro-război au acuzat, de asemenea, administrația locală că cheltuiește bani pentru decorațiuni de sărbători, mai degrabă decât să plătească mobilizații. Cu toate acestea, mobilizarea rusă continuă să secătuiască bugetele administrațiilor locale. Primarul orașului Naberzhnye Chelny Nayil Magdeyev a promis că va aloca o jumătate de miliard de ruble (aproximativ 10 milioane de dolari) pentru a sprijini mobilizații și familiile acestora pentru o perioadă de șase luni. Astfel de alocări bugetare pentru un singur oraș din Republica Tatarstan dezvăluie costul mobilizării președintelui rus Vladimir Putin.

UPDATE 02.30 Bărbații mobilizați ruși continuă să dea semne de moral scăzut. Douăzeci de bărbați mobilizați din Republica Mordovia nu s-au întors la un teren de antrenament din Ulyanovsk după ce comandamentul lor militar le-a oferit o zi de vacanță pentru Ziua Unității Rusiei pe 4 noiembrie. Surse ruse au mai raportat că un bărbat mobilizat din regiunea Saratov, care a împărtășit anterior un videoclip cu condiții proaste de viață și apoi și-a retras public declarațiile, a ajuns într-un spital de psihiatrie. Bărbatul ar fi spus familiei sale că alți soldați au vrut să-l înece și că acum se află sub influența drogurilor.

UPDATE 02.22 Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse antrenează operatori atât pentru UAV-uri de fabricație rusă, cât și iraniană într-o instituție de învățământ din Sevastopol ocupată de ruși. Se pare că forțele ruse antrenează în prezent 30 de militari timp de trei săptămâni. Prim-ministrul belarus Roman Golovchenko s-a întâlnit cu președintele iranian Ebrahim Raisi la Teheran pe 23 noiembrie, iar oficialii ucraineni au raportat anterior că Iranul ar putea ajuta Belarus să producă obuze de artilerie.

UPDATE 01.57 Imaginile geolocalizate au arătat o acumulare militară rusă în regiunea Belgorod, în apropiere de granița internațională pe 9 noiembrie. Imaginile ar putea prezenta echipamente militare rusești deteriorate și retrase din regiunea Harkiv. Utilizatorii rețelelor sociale au localizat două zone de concentrare a echipamentelor militare în Verigovka și Biriuch, la aproximativ 25 km nord-est de Velykyi Burluk. Utilizatorii rețelelor de socializare au subliniat că o mare parte din echipamente pare deteriorată sau necesită reparații.

UPDATE 01.33 Autoritățile ruse de ocupație au continuat eforturile ample de a întări controlul social și de erodare a identității naționale ucrainene în teritoriile ocupate pe 23 noiembrie. Consilierul ucrainean din Mariupol, Andryushchenko a raportat că forțele de ocupație ruse verifică lucrurile elevilor înainte ca elevii să intre la școală și le cer să cânte imnul Rusiei și Republicii Donețk. în fiecare dimineață. Centrul de Rezistență Ucrainean a raportat că oficialii de ocupație din Melitopol au ridicat un monument la mijlocul lunii noiembrie lui Grigory Boyarinov, un erou de război rus și angajat al Comisariatului Poporului pentru Afaceri Interne (NKVD), cunoscut pentru că a condus asaltarea palatului primului ministru Hafizullah Amin din Kabul, Afganistan și a participat la asasinarea lui Amin în 1979 la începutul invaziei sovietice. Centrul de Rezistență ucrainean a raportat pe 23 noiembrie că locuitorii Melitopolului au vopsit monumentul în negru în semn de protest. Șeful de ocupație a regiunii Zaporijia, Evheny Balitsky, a raportat în special că autoritățile de ocupație din Zaporijia intenționează să efectueze o naționalizare extinsă a obiectelor și infrastructurii ucrainene semnificative din punct de vedere social din regiunea Zaporijia. Balitsky a declarat că oficialii ruși au identificat peste 400 de obiecte sociale pe care intenționează să le naționalizeze până la sfârșitul anului 2022 și a menționat că lucrează în prezent la un inventar al școlii de muzică pentru copii din Melitopol. Acest plan legalizează, în esență, jefuirea proprietăților ucrainene, consolidează controlul administrativ al zonelor ocupate și contribuie la erodarea identității și culturii ucrainene prin includerea infrastructurii semnificative din punct de vedere social în sistemele rusești.

UPDATE 00.58 Forțele ruse și ucrainene au participat la un alt schimb de prizonieri pe 23 noiembrie. Surse ucrainene și ruse au raportat că forțele ruse și ucrainene au schimbat 35 de militari ucraineni și un civil ucrainean cu 35 de militari ruși și un civil rus. Agenția independentă de presă în limba rusă Meduza din Letonia a raportat că, dintre militarii ucraineni schimbați, câțiva erau apărătorii Uzinei Azovstal din Mariupol și câțiva erau gardieni naționali ucraineni care au apărat centrala nucleară de la Cernobîl în primele etape ale războiului.

Prizonieri în așteptarea momentului când vor fi schimbați. Foto: Nexta TV via Twitter

Prizonieri în așteptarea momentului când vor fi schimbați. Foto: Nexta TV via Twitter

UPDATE 00.28 Politicienii ruși proeminenți continuă să promoveze retorica genocidală împotriva Ucrainei. Deputatul Dumei orașului Moscova și jurnalistul pro-Kremlin Andrey Medvedev a postat pe canalul său Telegram pe 23 noiembrie o lungă dezvăluire în care au negat categoric existența națiunii ucrainene, relegând identitatea ucraineană la o „orientare politică”. Medvedev a numit Ucraina o „orientare politică”. cult păgân al morții care venerează execuțiile prizonierilor și a cerut „lichidarea totală a statalității ucrainene în forma sa actuală.” Această retorică este în mod deschis exterminatoare și dezumanizantă și solicită desfășurarea unui război genocidar împotriva statului ucrainean și a poporului său, discurs care a pătruns la cele mai înalte niveluri ale mainstreamului politic rus. După cum a raportat anterior ISW, președintele rus Vladimir Putin a folosit în mod similar un astfel de limbaj genocidar într-un mod care este fundamental incompatibil cu apelurile la negocieri.

ȘTIRE INIȚIALĂ Armata rusă a efectuat ieri un alt set de lovituri masive, coordonate, cu rachete asupra infrastructurii critice ucrainene, într-o încercare de a înfrânge voința ucrainenilor de a lupta. Comandamentul Forțelor Aeriene Ucrainene a raportat pe 23 noiembrie că forțele ruse au lansat 70 de rachete de croazieră și cinci drone către ținte ale infrastructurii critice ucrainene. Comandamentul Forțelor Aeriene Ucrainene a raportat că apărarea antiaeriană ucraineană a doborât 51 dintre rachetele de croazieră rusești și toate cele cinci drone. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au lovit clădiri rezidențiale, centrale termice și substații în orașul Kiev, precum și în regiunile Kiev, Vinnytsia, Lviv și Zaporizhia. Surse ucrainene, ruse și din rețelele de socializare au susținut că forțele ruse au lovit ținte și în regiunile Ivano-Frankivsk, Odesa, Mykolaiv, Herson, Cherkasy, Dnipropetrovsk, Sumi, Poltava, Kirovohrad și Harkov. Oficialii ucraineni au raportat întreruperi pe scară largă ale aprovizionării cu energie, încălzire și apă ca urmare a atacurilor rusești. ISW a evaluat anterior că armata rusă este încă capabilă să atace infrastructura critică ucraineană la scară pe termen scurt, în ciuda faptului că va continua să-și epuizeze arsenalul de sisteme de arme de înaltă precizie. Ministrul adjunct al apărării ucrainean Hanna Malyar a declarat că armata rusă crede în mod eronat că distrugerea infrastructurii energetice va direcționa eforturile ucrainene de a proteja zonele din spate și de a distrage atenția ucrainenilor de la mișcările de pe front în estul și sudul Ucrainei. Campania Rusiei împotriva infrastructurii critice nu va slăbi motivația populației civile a Ucrainei, a declarat Malyar, iar secretarul Consiliului de Securitate și Apărare al Ucrainei, Oleksiy Danilov, a afirmat că loviturile rusești cu rachete și drone nu vor constrânge Ucraina să negocieze.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

4 Așa o fi?

5 O dezvăluire care dă de gândit / „Din păcate, nu am avut ocazia să-l cunosc pe Zelensky în persoană. Probabil că are alte lucruri de făcut”